O Kvasu

O Kvasu

BIP-ov Ruski kvas

Beogradska industrija piva prva je u Srbiji davne 1969. godine započela proizvodnju  popularnog bezalkoholnog napitaka Ruski kvas.  Kvas je tradicionalni ruski narodni napitak, koji se prvi put pominje u X veku za vreme vladavine kijevskog kneza Vladimira kada je u jednom letopisu zapisano: podeliti narodu hranu, medovinu i kvas.  

Ovaj, za domaće tržište tada novi napitak, vrlo brzo je osvojio srca potrošača o čemu svedoče nagrade ''Zlatni pobednik Beograda'' za 1972. godinu, diploma za kvalitet na istom takmičenju 1973. godine i zlatna medalja za kvalitet na Monde Selection u Briselu 1975. godine. Sredinom 80-tih godina BIP su posetili stručnjaci iz Zavoda ’’Rostov kofecikor produkt’’ na čelu sa Jurijem Popovim koji su tokom tromesečnog boravka u pogonu ’’Čačak’’ (u kome se tada proizvodio i punio kvas), svojim savetima i objašnjenjima dodatno ubrzali proces proizvodnje.

BIP-ov kvas se proizvodi od vode, koncentrata ražanog i ječmenog slada, šećera i limuske kiseline. Ima specifičan ukus i po svom dejstvu sličan je kefiru, kumisu, kiselom mleku i acidofilinom jogurtu. Ta blagotvorna dejstva objašnjavaju se prisustvom mlečne kiseline, vitamina B1, B2, B6, slobodnih aminokiselina i različitih lakosvarljivih šećera.

BIP-ov  kvas je svih ovih godina zahvaljući svom prvoklasnom kvalitetu, opstao kao jedan od najpopularnijih BIP-ovih proizvoda. Potvrdu navedenih reči najbolje oslikavaju zlatne medalje za kvalitet koje je BIP-ov kvas osvojio na Svetskoj selekciji u Briselu 2011. i 2012. godine.